PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA
En aquest espai web ens proposem abordar un tema que ens afecta directament com a estudiants: la salut mental en l’àmbit universitari. Cada vegada són més els joves que, en el seu dia a dia, es troben amb reptes emocionals derivats de la pressió acadèmica, les responsabilitats personals i les expectatives socials. Aquests factors poden generar ansietat, estrès i altres problemes emocionals que, si no es gestionen adequadament, poden repercutir en el nostre benestar i en el nostre rendiment acadèmic.
Com a estudiants de la Universitat de Lleida (UdL), ens hem adonat que moltes vegades no som conscients dels serveis de suport psicològic que tenim al nostre abast, o bé trobem dificultats per accedir-hi. Això ens ha portat a preguntar-nos: Com percebem i utilitzem aquests serveis? Són realment efectius per a nosaltres? Quines millores podrien fer-se per adaptar-los a les nostres necessitats reals?
El nostre objectiu principal amb aquest treball és conèixer i comprendre millor la percepció que tenim com a estudiants sobre els serveis de salut mental de la UdL, així com explorar els obstacles que poden dificultar l’accés a aquests serveis. També volem investigar si aquestes eines contribueixen realment a millorar el nostre benestar emocional i quins aspectes podrien reforçar-se.
Motivacions del projecte
Ens motiva el fet de voler crear un espai segur i accessible per a parlar de salut mental, trencant amb els estigmes que sovint envolten aquest tema. Com a col·lectiu universitari, som conscients de la importància de cuidar-nos mútuament i promoure un entorn que prioritzi el benestar emocional.
Aquesta investigació ens permetrà:
- Posar en relleu la salut mental com a part essencial de l'experiència universitària.
- Donar veu a les nostres pròpies experiències i necessitats com a estudiants.
- Proporcionar recomanacions pràctiques per millorar els serveis existents.
Objectius del treball
Amb aquest projecte, pretenem assolir els següents objectius:
- Identificar la percepció dels estudiants de la UdL sobre els serveis de suport a la salut mental. Volem conèixer com es valoren aquests serveis i quins aspectes es podrien millorar.
- Explorar les barreres que dificulten l'accés a aquests serveis. Ens interessa entendre si hi ha factors com la manca d’informació, l’estigma social o la falta de recursos que influeixin en el seu ús.
- Recollir idees i propostes per fomentar una cultura de benestar emocional dins la universitat. Això inclou suggeriments per millorar la comunicació, la sensibilització i l’eficàcia dels serveis.
I el que pretenem conèixer o investigar és el següent:
- Quin és el grau de coneixement i ús dels serveis de suport psicològic entre els estudiants de la UdL.
- Quins són els principals obstacles que impedeixen que alguns estudiants accedeixin a aquests serveis.
- Com afecten aquests serveis al nostre benestar emocional i rendiment acadèmic.
- Quines són les opinions i propostes dels estudiants per millorar la promoció i eficàcia d’aquests recursos.
Per abordar aquesta investigació, hem dissenyat un qüestionari que ens permet recollir dades sobre la percepció, l’ús i les necessitats dels estudiants pel que fa a la salut mental. Hem treballat en grup per assegurar-nos que el qüestionari cobreixi aspectes clau, com els nivells d’estrès i ansietat, la freqüència d’ús dels serveis de suport i la satisfacció amb aquests recursos. A més, hem inclòs preguntes obertes per donar als participants l’oportunitat de compartir experiències i suggerir millores.